Astfel, 26 dintre cele 27 ţări membre UE au o legislaţie specifică privind folosirea telefoanelor mobile. Legislaţia specifică include utilizarea telefoanelor mobile şi a altor modalităţi de comunicare şi stipulează cerinţe concrete cum ar fi utilizarea echipamentului hands-free. Suedia este singurul stat-membru UE care nu are o legislaţie privind utilizarea telefoanelor şi a altor dispozitive similare. În Suedia, cerinţele privind utilizarea telefoanelor mobile la volan sunt incluse în ordonanţa privind traficul rutier: „Pentru evitarea accidentelor, utilizatorii drumului trebuie să acorde grija şi atenţia pe care o impun circumstanţele.”
În ceea ce priveşte folosirea aparatelor radio sau a casetofoanelor, 6 ţări membre şi Elveţia au declarat că au o legislaţie generală privind operarea manuală a casetofoanelor şi/sau folosirea căştilor. De exemplu, în Slovacia, regulamentul privind siguranţa rutieră specifică faptul că şoferul trebuie să se concentreze asupra şofatului şi să fie atent la ceea ce se întâmplă în trafic. Potrivit Ministerului de Transport din Slovacia, acest articol conţine interdicţia de a folosi radio-casetoafoane în timpul condusului. În alte ţări, aceste articole generale stipulează că auzul şoferului nu trebuie să fie afectat în timp ce se află la volan. În unele ţări, acest lucru a condus la folosirea căştilor până la un anumit volum al sunetului.
În ceea ce priveşte legislaţia specifică, şase ţări au adoptat articole specifice în legislaţia rutieră, facând referire directă la dispozitive de sunet sau căşti. De exemplu, în Grecia se menţionează în mod explicit că este interzisă folosirea căştilor conectate la radiourile portabile, reportofoane şi alte dispozitive similare. De asemenea, legea spaniolă stipulează că este interzisă utilizarea căştilor conectate la orice aparate care produc sunete.
Sursa: www.europa.eu
Foto: Microsoft Office