Măsuri împotriva coliziunilor cu arbori în Franța
Despre ce este vorba? Acest proiect pilot a urmărit evitarea coliziunilor cu arbori pe o porţiune de 26,5 km din şoseaua naţională RN 134 din sud-vestul Franţei. Măsura aplicată a constat in instalarea a 7800 de metri de bariere de protecţie, modificarea a 13 intersecţii şi a 8 refugii. Unele porţiuni din şoseaua respectivă prezentau un nivel înalt de risc de producere a unor accidente grave din cauza copacilor de pe marginea carosabilului. Problema a constat in propunerea de măsuri şi negocierea acestora în scopul reducerii numărului şi gravităţii accidentelor prin separarea copacilor cu ajutorul barierelor de protecţie acolo unde era posibil sau, in celelalte cazuri, prin tăierea copacilor.
Care sunt factorii implicaţi? Această acţiune a fost iniţiată de administraţia locală a drumurilor, insă Ministerul Amenajărilor şi al Transporturilor, precum şi alte autorităţi naţionale şi regionale, au fost de asemenea implicate in procesul decizional şi in finanţarea proiectului.
Cât este de eficientă şi care sunt costurile implicate de această practică? Costul total pentru punerea în aplicare a măsurilor impotriva coliziunilor cu arbori a fost de aproximativ 1 milion de euro, inclusiv gestionarea, studiile, punerea in aplicare şi supravegherea lucrărilor in teren. Toate costurile au fost suportate de către Ministerul Amenajărilor şi al Transporturilor prin gestionarea financiară a administraţiei regionale. Principalul beneficiu al punerii in aplicare a acestei măsuri a constat in reducerea semnificativă a numărului accidentelor cauzate de coliziunea cu arbori, a numărului de
decese şi a gravităţii accidentelor. Conform calculelor, beneficiile au depăşit costurile cu un raport de 8 la 9.
În România sunt utilizate parapetele laterale de protecție, însă o strategie de amplasare a acestora în locurile periculoase nu știm să existe.
Sursa: www.ec.europa.eu
Sursa foto: SC Industrie Mică Prahova SA